Travelers of Bucharest City Guide

Bucuresti – Orasul celor mai puternice contraste

| 08/04/2010 | 9 Comments

Bucuresti este orasul in care am emigrat, am facut primul pas mai serios spre un viitor mai bun si cu care ma pot mandri in prezent?! Am incercat sa formulez o introducere asemanatoare cu cea din articolul despre Piatra Neamt, pentru ca acest oras este a doua mea casa. Insa circumstantele sunt un pic diferite pentru ca Bucurestiul nu este tocmai la fel de bine privit. Dar am sa incerc sa fac abstractie cat mai mult de punctele negative si am sa ma concentrez doar pe aspectele pozitive, promovand intr-o oarecare masura, municipiul ca destinatie turistica.

apitala Romaniei se afla in sud-estul tarii, in plina zona de campie si este drenata de raul Dambovita. Ca repere as mai adauga Dunarea, aflata la aproximativ 50 km sud si muntii Carpati situati cam la aceeasi distanta dar in nord. Acest cadru benefic a dus la dezvoltarea orasului intr-un timp foarte scurt, istoria capitalei fiind cat se poate de scurta. Prima mentiune dateaza din 1459 iar din 1862 reprezinta tara. In prezent, capitala aduna un numar de aproximativ 2 milioane de locuitori insa cifrele pot ajunge chiar si la 2,5 milioane gratie numerosilor flotanti si navetisti.

Din nefericire, in comparatie cu multe alte capitale europeene, Bucurestiul nu reprezinta tocmai un punct de atractie pentru turisti iar fluxul dat de acestia pot spune ca este unul mediocru. Umbra lasata de comunism inca se resimte si in acest sector insa vreau sa cred ca pe viitor situatia se va schimba.

La nivel international, capitala este cunoscuta si ca “Micul Paris” datorita arhitecturii cat si bogatei vieti culturale, sociale si economice.

Principalul obiectiv turistic il reprezinta, paradoxal, tocmai un simbol al comunismului, Palatul Parlamentului (Casa Poporului). Cladirea se afla in centrul municipiului si are o suprafata de 330.000 de metri patrati (a doua din lume dupa Pentagon). As mai spune despre ea ca este la fel de mare si in subteran precum se vede si la suprafata. E dispusa pe 20 de etaje, 8 dintre ele aflandu-se sub pamant.

Al doilea obiectiv turistic, din punctul meu de vedere, il reprezinta centrul istoric al orasului. Curtea veche era candva centrul politic si administrativ al Tarii Romanesti iar in prezent ii ofera capitalei cateva alei foarte cautate de turisti: Lipscani, Smardan si Franceza.

Calea Victoriei ii ofera Bucurestiului eleganta si grandoare. Aceasta se afla pe lista de prioritati pentru turisti gratie multiplelor obiective concentrate de-a lungul ei si reamintesc aici: Sala Palatului, fosta resedinta regala; Ateneul Roman, actualul simbol al culturii; Cercul Militar National si nu in ultimul rand cladirea CEC. As mai adauga si faptul ca tot pe Calea Victoriei se afla si cel mai luxos hotel al capitalei, Capsa (5*), candva cel mai cautat magazin de dulceata din intreaga Europa.

Bulevardul Unirii nu poate fi ratat de nici un turist, acesta exceland datorita numeroaselor fantani arteziene cat si aranjamentelor florale. El mai este cunoscut si ca “Champs Elysees”-ul Romaniei si se intinde pe o distanta de 3,5 km.

Un alt magnet ce intareste si mai puternic identitatea de “Micul Paris”, il reprezinta Arcul de Triumf, construit in perioada 1921-1922. El a fost proiectat de Petre Antonescu si comemoreaza victoria Romaniei in Primul Razboi Mondial.

Bulevardul Magheru, Piata Universitatii, Bulevardul Regina Elisabeta (in trecut, cunoscut si ca Bulevardul Cinematografelor), Piata Victoriei, Piata Unirii, Piata Revolutiei si Splaiul Independentei sunt alte puncte de atractie ale capitalei. Aici sunt concentrate alte obiective turistice si am sa dau ca exemple: Opera Nationala, Curtea de Apel, Biblioteca Nationala, Guvernul Romaniei, Biserica Patriarhiei Romane cat si corpul central al Universitatii din Bucuresti.

Dupa parere mea, cu o valoare turistica destul de importanta, sunt si spatiile verzi ale capitalei. Parcul Carol este preferatul meu dar mai cunoscuta este insa Gradina Cismigiu. Parcul Herastrau este si el un loc superb, mai ales pe timpul verii. As recomanda totusi sa fie vizitat in zilele lucratoare, si mai putin in weekend, atunci cand bucurestenii supraaglomereaza acest loc.

Nu in ultimul rand, recomand cu o maxima responsabilitatea, muzeele din Bucuresti. Muzeul Grigore Antipa are un bogat patrimoniu format din colectii zoologice, de minerale si roci, paleontologice si etnografice. Muzeul Colectiilor de Arta a fost inaugurat in 1978 si cuprinde exponate de o valoare artistica inestimabila care au facut parte din colectiile unor oameni celebri si pasionati de arta si care au fost donate Statului Roman. Muzeul Municipiului Bucuresti a fost infiintat in 1921, are un patrimoniu de peste 400.000 de obiecte a caror tipologie diversificata surprinde profilul asezarii de-a lungul secolelor, din erele preistorice pana in prezent. In anul 1956, Palatul Cantacuzino a devernit Muzeul Memorial “George Enescu” dedicat marelui compozitor roman. Muzeul National de Arta al Romaniei are trei galerii de arta si o istorie regala. Galeria de Arta Europeana, Galeria de Arta Veche Romaneasca, Galeria de Arta Romaneasca Moderna insumeaza opere expuse intr-o maniera atractiva si moderna, orice vizita fiind un mod agreabil si instructiv de a petrece timpul. Muzeul National de Istorie ocupa 8.000 metri patrati si reuneste in circa 60 de sali exponate deosebit de valoroase. Parcurgandu-le, putem face cunostinta cu marturii despre prezenta omului pe teritoriul Romaniei inca din paleolitic. Muzeul Taranului Roman se inscrie in familia europeana a Muzeelor de Arte si Traditii Populare. Ultimul, dar poate cel mai important, Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” a luat fiinta in 1936, in Parcul Herastrau, si este unul din primele muzee etnografice in aer liber din Romania si din lume.

Bucurestiul este fara dar si poate orasul cu cele mai puternice contraste din intreaga tara. Sunt foarte multe minusuri, insa acestea pot fi acoperite totusi daca avem capacitatea de a privi si de a alege jumatatea plina a paharului. Capitala Romaniei este animata, bogata, colorata si plina de viata, iar acest lucru ma face sa vad din acest municipiu, o importanta destinatie turistica.

O galerie foto exceptionala intitulata “Trecut-au anii”, cu poze vechi si noi din aceleasi locuri din Bucuresti, o gasiti aici.

About the Author ()

Masterand in turism, blogger de travel, calator prin lumea mare, consultant independent in social media si fondatorul Eventur, prima agentie din Romania specializata in organizarea de evenimente in turism si marketing.

Comments (9)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. lavicat28 says:

  Foarte frumoasa prezentarea….mai ales ca ai incercat sa pui intr-o lumina frumoasa Bucurestiul, cu toate ca nu multi ii vad aceste parti…. Cu toata diversitatea lui tot are niste minusuri dureros de mari…;)

  • turistu says:

   Multumesc Lavinia. Ideea acestui blog e sa promoveze un oras, un judet sau o tara ca destinatie turistica. Dupa cum am si zis la inceput, Bucurestiul e un sac fara fund atunci vine vorbe de aspectele negative. Dar am facut abstractie de ele. Sa fim seriosi, multi se lasa prea tare pacaliti de ele. Capitala e si va fi mereu cel mai viu oras din tara si va deschide cele mai multe porti.

 2. Old School says:

  long live bucuresti! chiar vroiam sa scriu un post despre bucuresti la asfintit, vara. Atunci cand mergi pe strada, chiar te simti liber :d

 3. deedee says:

  mi-a placut mult articoul despre bucuresti, esti printre putinii oameni pe care ii stiu care il apreciaza si ii recunoaste aspectele pozitive. abia astept sa vin in capitala si sa o descopar :)

  • turistu says:

   Hehe.. Si nici macar nu am specificat de miile de cafenele, puburi, magazine, malluri, cinematografe sau cluburi.. E un oras activ, de departe singurul din tara cu cele mai putine ore de somn.. Insa dupa cum am scris si in articol, depinde foarte mult din ce unghi iti doresti sa privesti Bucurestiul..

 4. deedee says:

  e bine sa stiu ca am un prieten care mi-l poate arata din cat mai multe unghiuri :)

 5. incandessense says:

  a:| >90 grade, alex?

 6. incandessense says:

  scz am citit numai ultimul com :)) greseala mea:))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *