Travelers of Bucharest City Guide

La pas prin Polonia si Cehia: Olomouc (Ziua 5 si 6)

| 18/04/2011 | 0 Comments

Din Polonia am plecat vineri seara (8 aprilie) cu un tren la fel de modest ca cel dintre Varsovia si Cracovia, insa nu la fel de ieftin (35 Euro/Persoana). La primele ore ale diminetei am ajuns in Cehia, dar nu in Praga, unde se duc majoritatea turistilor si cehilor, ci in Olomouc, oras in care nu mi-as fi imaginat niciodata ca am sa ajung.

Acesta se afla in partea estica a tarii, intr-o regiune deluroasa, fiind drenat de raul Moravia. Olomouc este capitala departamentului (judetului) cu acelasi nume iar in 2010 numara aproximativ 100.000 de locuitori. Aparent e un oras mic, insa suprafata lui depaseste 100 kmp gratie cladirilor mai putin inalte, bulevardelor lungi, largi si aerisite, si numeroaselor spatii verzi. El este considerat unul dintre cele mai importante orase din Cehia datorita culturii, istoriei bogate, traditiilor de mestesugarit si universitatii foarte vechi aflate aici. Nu stiu cat de atractiv e pentru turisti, insa stiu ca este cautat de numerosi studenti de prin alte regiuni, de comercianti si multi oameni de afaceri.

Istoria sa dateaza inca din secolul X, insa se presupune ca bazele orasului au fost puse chiar mai devreme, in timpul Imperiului Roman, ruinele unei tabare militare din apropierea orasului demonstrand acest lucru. In prezent, Olomouc detine cateva exemple arhitecturale deosebit de frumoase si vechi iar orasul privit ca un tot unitar este un splendid mozaic de culori.

Vizita in acest orasel mi-am inceput-o de la noul sediu al Universitatii din Olomouc. Apoi am hoinarit fara nicio directie printre stradutele inguste si cochete, iar dupa ce picioarele mi-au cerut o pauza, am tras pe dreapta pe un pod foarte dragut care imparte un cartier in doua zone, una rezidentiala, iar cealalta, recreativa, fiind numeroase parculete si spatii de joaca pentru copii. Dupa ce m-am odihnit putin, m-am indreptat catre Saint Wenceslas Cathedral, unul dintre cele mai importante obiective turistice de aici. Catedrala a fost ridica in sec. XII in stil gotic si baroc, insa a fost reconstruita in sec. XIX in stil neo-gotic. Ea poate fi observata din orice zona a orasului, gratie celor 3 turnuri imense, cel mai mare dintre ele depasind cu putin 100 de metri. De aici, am continuat printr-un labirint de alei pietonale si cladiri viu colorate, pana am ajuns in cel mai spectaculos punct al orasului. Piata Horni e zona in care toti locuitorii, turistii si studentii se aduna. Aceasta are o suprafata de aproximativ 1 kmp si este inclusa pe lista patrimoniului UNESCO, in primul rand datorita splendidei coloane de 35 de metri inaltime, construita in centrul pietei intre 1716 si 1754. Aici a fost si locul in care mi-am incheiat scurta vizita din Olomouc.

Din cate am inteles, orasul promoveaza intens activitatile culturale si artistice, aici aflandu-se Teatrul din Moravia, Orchestra Filarmonicii din Moravia, precum si numeroase muzee si galerii. Palacký University of Olomouc joaca un rol foarte important din viata orasului, deoarece 25.000 de adolescenti studiaza aici, acest lucru facandu-l unul dintre cele mai importante centre studentesti din Cehia.

Oamenii nu sunt tocmai cei mai prietenosi intalniti vreodata, si nici cei mai numerosi, deoarece am avut ghinionul sa vizitez acest oras in weekend, atunci cand majoritatea locuitorilor se odihnesc sau hoinaresc prin alte locuri, iar studetii pleaca spre meleagurile natale.

Astazi, Olomouc este un oras industrial la periferie, dar care pastreaza mult din caracterul sau istoric in centru. Bulevardele si pietele largi, impreuna cu parcurile si spatiile verzi, fac din acest oras un loc destul de placut.

About the Author ()

Masterand in turism, blogger de travel, calator prin lumea mare, consultant independent in social media si fondatorul Eventur, prima agentie din Romania specializata in organizarea de evenimente in turism si marketing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *